De Filmclub


 ONDERAAN DE PAGINA EEN OVERZICHT VAN ALLE ARTIKELEN OVER DE FILMCLUB!!


OVER DE INHOUD VAN DE FILM

 

Meer dan 900 jaar geleden was onze gemeente een onontgonnen, onbewoond en moerassig gebied. Wel werd er veel gevochten door bijvoorbeeld ridders. Op een goede dag kregen 2 ridders schoon genoeg van al dat moorden en besloten zij om zich te (gaan) bekeren in Ierland. In Ierland werden ze opgesloten in een donkere grot om tot inzicht te kunnen komen. In de stilte en donkerte ervan werden ze geconfronteerd met hun eigen slachtoffers in de vorm van demonen. De ridders wisten het zeker; ze waren omgeturnd tot vrome ridders en wilden alleen nog maar goed doen.

 

Godebald
Eenmaal terug in Nederland meldden ze zich bij bisschop Godebald van Utrecht. Het bisdom Utrecht was groot. Het besloeg het gehele Nederlandstalig gebied van Groningen tot en met Vlaanderen. Godebald wilde de vrome ridders ruimte geven en schonk hen een stuk land om een eigen klooster te stichten. Ondersteund door monniken gingen ze sloten graven om lange smalle stroken weiland droog te kunnen leggen om te bouwen en gewassen te verbouwen. Zo werd het mogelijk om in Oostbroek (wat ten Oosten van Utrecht lag) het klooster Oostbroek te stichten.

 

Contacten
Godebald had goede contacten met keizer Hendrik V (die in Utrecht had gestudeerd) en zijn vrouw keizerin Mathilde. Ze hoorden over de vrome ridders, die met succes een kloosterdorp hadden gesticht. Mathilde ging op bezoek en was onder de indruk van datgene wat de ridders en monniken hadden gepresteerd en gaf hen een extra stuk grond. Het gebied van Oostbroek werd uitgebreid met land tot aan Lage Vuursche, Maartensdijk en ook Westbroek (wat ten Westen van Oostbroek lag). Kortom het ontstaan van het grondgebied van de huidige gemeente De Bilt.

 

Filmclub
Met 18 leerlingen werd een filmgroep samengesteld, zonder ook maar enige ervaring in editen, regisseren en schrijven, gingen alle leerlingen enthousiast aan de slag.

De leerlingen van de filmclub hebben het verhaal van Gert Landman in script gezet en verfilmd. Natuurlijk is zo'n film niet zomaar gemaakt. Het was vele uurtjes zweten, voor de leerlingen én de crew. In de snijdende kou werd naar de Voordorpsedijk afgereisd om met zelfgeschreven script en draaiboek te gaan filmen, hoe het grondgebied van de huidige gemeente De Bilt is ontstaan.

 

 

Tijdens het filmen werd men materieel en technisch ondersteund door Sanne van der Zee en haar collega Peter van de Biltse helpdesk en geregisseerd door Frank Steenbeek, producer bij Fox TV. Het edit-team heeft onder leiding van Sanne van der Zee van alle fragmenten in twee dagen tijd een film gemaakt. Die voor het eerst vertoond werd op de Open Dagen van de school. De Groenhorst-cast bestond uit Lianne (1C), Mouad (2D), Anouk (3F), Eveline (2A), Suzanne (3F), Dennis (1C), Maud (2B), Melany (3F), Rulen (2A) , Ruben (1C), Kevin (1C), Sven (2A), Demy (2A), Lars (2A), Niels (1C), Julyano (2D) en Floris (2D).


JONGE MAKERS GROENHORSTCOLLEGE VIDEOFILM ONTVANGEN BOEK 'BILTS HOOGKRUIS'

Biltsche Courant 14 juni 2017

"Op leuke en creatieve manier met geschiedenis bezig geweest"

Lees hier het artikel >>

 

 

 

BURGEMEESTER REIKT BOEKEN UIT AAN LEERLINGEN GROENHORST COLLEGE

De Vierklank do 15 jun 2017, 9:00 

Een aantal leerlingen van het Maartensdijkse Groenhorst College kreeg vrijdag 9 juni een gesigneerd boek over het Bilts Hoogkruis, uit handen van burgemeester Sjoerd Potters. 
Lees het artikel hier >>>


Film Groenhorst College over Bilts Hoogkruis
vr 27 jan 2017, 11:00 

Achttien leerlingen van het Groenhorst College in Maartensdijk vertoonden op vrijdagavond 20 januari en zaterdagochtend 21 januari hun eerste film tijdens de Open Dagen van hun school.

lees artikel bij De Vierklank >>>>

 

Bilts Hoogkruis en de geschiedenis van De Bilt
za 5 nov 2016, 8:00

Maandag 31 oktober gaf Gert Landman een lesje Bilts Hoogkruis in het Groenhorst College vooruitlopend op een te maken geschiedenisfilm over De Bilt.

lees artikel bij De Vierklank >>>>

Het ontstaan van de gemeente De Bilt
za 24 dec 2016, 17:21 
Meer dan 900 jaar geleden was onze gemeente een onontgonnen, onbewoond en moerassig gebied. Wel werd er veel gevochten door bijvoorbeeld ridders
lees artikel bij De Vierklank >>>>

Jubileumjaar Historische Verenigingen

di 18 okt 2016, 16:15 

Maandag 10 oktober gaf Rob Bonhof de aftrap op het Groenhorst- College voor het jubileumjaar van de Historische Vereniging Maartensdijk en de Historische Kring 'd Oude School in De Bilt.
lees artikel bij De Vierklank >>>>


De Historische Verenigingen van De Bilt en Maartensdijk kunnen uw steun goed gebruiken. Donaties zijn van harte welkom  en u kunt natuurlijk ook lid worden , ons tijdschrift ontvangen en uitgenodigd worden voor bijzondere uitstapjes: 

Hier van D'Oude School                                                                                                                                                  Hier van de HVM.