Opening Jubileumjaar 2017


Zaterdag 25 maart jl. in het gemeentehuis Jagtlust


Het Groenhorst College filmclubteam         (foto HvdB)
Het Groenhorst College filmclubteam (foto HvdB)

Zaterdag was de feestelijke opening van het jubileumjaar van de historische verenigingen van Maartensdijk en De Bilt. Dhr. Anne Doedens was de ‘spreekstalmeester’, zoals hij zelf zei. De voorzitter van de Historische Kring D’ Oude School opende de middag. De Mathildezaal van het Biltse gemeentehuis zat vol met publiek, waaronder een groep scholieren van het Groenhorst College uit Maartensdijk. Zij mochten ook meteen het eerste onderwerp van de middag aftrappen. De groep leerlingen had onder leiding van Monique Neppelenbroek en Sanne van der Zee een mooie historische filmclip gemaakt van het Ierse Grootkruis, dat staat in het Van Boetzelaerpark. De scholieren kregen na deze première van hun film een groot applaus uit de zaal. De leerlingen van Groenhorst mogen met grote tevredenheid terugkijken op hun product: Meer over De Filmclub op hun eigen pagina. Dank aan allen die meewerkten aan het tot stand komen van de film. De film kunt u hier bekijken >>>>>>>>.

Vervolgens kreeg Anne Doedens de gelegenheid de aanwezigen te informeren over het in de maak zijnde Digitaal Museum De Bilt.

Dhr. Verkerk, Dhr. Panis, Dhr. Tchernoff en Dhr. Diepenhorst.   (foto HvdB)
Dhr. Verkerk, Dhr. Panis, Dhr. Tchernoff en Dhr. Diepenhorst. (foto HvdB)

Hierna kwamen maar liefst vier burgemeesters aan het woord; de huidige waarnemend burgemeester Verkerk en  de oud-burgemeesters Panis, Diepenhorst en Tchernoff. In een geanimeerd gesprek tussen de heer Doedens en de (oud-)burgemeester(s) werden herinneringen opgehaald aan hun ambtstermijn en teruggeblikt op  hun favoriete historische plekken in De Bilt en Maartensdijk. Ook mochten zij aangeven wat zij nog zouden willen toevoegen aan de canon van de geschiedenis van de gemeentes Maartensdijk en De Bilt. In een sfeervolle ambiance reageerden de heren op elkaar tot genoegen van de toehoorders.

Wethouder Mieras doet de premiére van de Canons,  (foto HvdB)
Wethouder Mieras doet de premiére van de Canons, (foto HvdB)

Als prachtige afsluiter werden de digitale canons van Maartensdijk en De Bilt gepresenteerd. Ingeleid door Jaap Akkermans werd duidelijk dat beider canons niet zomaar gerealiseerd zijn. Dit is een lang en interessant traject geweest, dat ook wel eens het geduld van de mensen die eraan werkten op de proef stelde. Na de inleiding klikte wethouder Mieras de klaarstaande links aan en werden de canons zichtbaar op de grote schermen in de zaal. De wethouder brak een lans voor het vergroten van kennis van de cultuur en historie van de eigen omgeving. Hij besloot met lovende woorden voor de mensen die hard aan de canons hebben gewerkt. Liesbeth Dumee en Lies Haan hebben veel tijd en energie gestopt in de invulling van de canons.

Ga hier naar de Canon van De BIlt, hier heeft u meer info over de Canon van De Bilt. De Canon van Maartensdijk kunt u hier bekijken en informatie over de Canon van Maartensdijk hier.

 

 

Al met al een prachtige en waardige opening van het Jubileumjaar 2017
Veel dank aan alle mensen die van deze middag een succes maakten, in het bijzonder aan Anne Doedens, die de programmaonderdelen met verve aan elkaar praatte.


De foto's in de slider bovenin de pagina zijn genomen door Donald Noorhoff